Retkeily Juvalla

Juvalla on monta mainiota luontokohdetta. Lähde luontoretkelle, patikoimaan tai melontareitille upeaan luontoon!

Retkeilyreittien ja luontopolkujen kartat

Hiiden polut - Enkelinpesän kierros

Koe Juvan Hiidenmaalla, Saimaan Luonterin hienoissa järvimaisemissa, kallioylängöillä ja metsissä kiertelevän 7 kilometrin mittaisen Enkelinpesän kierroksen lumo. Reitin varrella kuljetaan Saimaa Unesco Global Geoparkin maisemissa, sillä Luonterin lisäksi reitin eräs geokohteista on Enkelinpesän lippaluola ja kalliomaalaus. Enkelinpesän kierros on osa Juvan ja Mikkelin alueilla kiertelevää, kymmenien kilometrien mittaista retkeilyreittiä.

Hiiden polut - Viiden vuoren reitti

Hiidenmaalla sijaitsevaa Viiden vuoren reitti yhdistää Hiidenmaan reitit Neitvuoren alueella kierteleviin polkuihin. Viiden vuoren reitin varrella näet suolampia, naavaisia ikikuusikoita ja tutustut havumetsän eri ikävaiheisiin. 

Reitti kulkee osin maastossa ja metsäteillä, osin sorapohjaisia maanteitä pitkin. Liikenne alueella on varsin rauhallista, mutta muistathan varovaisuuden tiellä liikkuessasi. 

Sarkaslammen geologinen ja kivikautinen polku

Sarkaslammen alueella on nähtävissä hirveä ja venettä esittävät kalliomaalaukset. Niiden lisäksi Ristilammen itärannan hiidenkirnumaisen muodon omaavan kallioseinän alaosan karkearakeisessa graniittipegmatiittijuonessa on esihistoriallinen kvartsilouhos. Vaihtelevassa ja haastavassa maastossa kulkevan polun pituus on n. 6 km.

Luonnonsuojelualueella sijaitsevan polun varrella ei ole tulipaikkoja, mutta poikkea parin kilometrin päässä Sarkaslammen paikoitusalueelta pohjoiseen sijaitsevalla Karihiekalla! Sarkaslammen ohella Karihiekka on eräs Juvan Saimaa Unesco Global Geopark -kohteita: alueella on retkisatama, tulipaikkoja ja WC-rakennus. 

Luonto- ja kulttuuripolku Gottlundin kierros

Juvan taajamakeskustan palveluiden äärellä, Jukajärven ja Salajärven maisemissa kiertelevällä, uudistuneella Gottlundin kierroksella tutustut 27:ään luonto- ja kulttuurikohteeseen. Kierros on saanut nimensä Kaarle Akseli Gottlundin (1796-1875) mukaan, joka keräsi kansanperinnettä ja laulatti runonlaulajia Juvalla.  Kohteissa on opastaulut suomeksi ja englanniksi ja tulipaikkoja löydät reitin varrella useammastakin kohtaa.

Sepittäjän kierros

Salajärven erämaisissa rantamaisemissa kiertelevä Gottlundin kierroksen osuus nimettiin Sepittäjän kierrokseksi. Helppokulkuisena ja parin kilometrin mittaisena polkuna, Sepittäjän kierros sopii hyvin perheiden luontoretkikohteeksi. Ulommaisessa niemessä, Ryönänniemessä, sijaitsee uusittu tulipaikka rakenteineen. Tulipaikan lähistölle ovat muuttaneet myös mörököllit ja muut satuhahmot kauniista maisemista nauttimaan - montako hahmoa löydät?

Pattoin luontopolku

Saimaa Unesco Global Geopark -kohde Pattoin perintötalon ja Jukajärven rannalla sijaitsevan Aaronlaavun välisellä luonnonsuojelualueella kulkee noin kilometrin mittainen luontopolku, jonka kulkea joko Pattoin perintötalon pihapiiristä Jukajärven rantaan tai päinvastoin. Polulta avautuvat hienot näkymät luonnontilaiseen, suojeltuun korpeen ja Pattoin perintötalon kulttuurimaisemiin. 

Jukajärven rannassa sijaitsevalla laavulla on mukava paistaa vaikka makkarat tai tikkupullat. Toinen laavu sijaitsee Pattoin perintötalon kuusikon laidalla. Luonnonsuojelualueella reitin puolivälissä on pitkospuut ja levähdyspaikka.